Kismama voltam Kanadában

kanadazászló
A várandósság és a szülés egy csodálatos dolog, légy kismama bárhol a világon. Heni meséli el nekünk ezzel kapcsolatos élményeit Kanadában. Beszámol a kórházi szülésről fogadott nőgyógyásszal és otthon szülésről szülésznővel.

A család

Heni vagyok, 17 évvel ezelőtt (1996) költöztem Kanadába szüleimmel, 6 nappal a 16. szülinapom után. Én nagyon nem akartam ide költözni, de nem volt választásom, mivel a szüleim jöttek, nekem is jönni kellett.
Most a családommal Kanadában, Cambridge-ben élünk, kb.100 kilométerre Torontótól. 3 gyerekünk van, egy lány és két fiú, Alma (2008. 05-ben születtett), Adam (2009.04.) és Henrik (2011. 02.). Alma es Adam között 17 hónap van, Adam és Henrik között 19.

christmas_eve_2012

Az apa

Viktort itt ismertem meg, ő is magyar, 6 hónappal előttünk költözött ide, ő is a szüleivel. Először csak barátok voltunk, de gyorsan komolyabb lett a dolog. 16 éve vagyunk együtt. Mikor egyetemre kezdtünk járni, 19 évesen össze is költöztünk, és azóta együtt élünk. Hivatalosan nem házasodtunk össze, megkérte a kezem, csak valahogy sohasem volt “jó” az időzítés. Pocakkal nem akartam esküvőt, nem akartam, hogy azt mondjak az emberek, hogy “a nem is lehet rajta látni”…miközben 8 hónapos terhesen vonulok az oltár elé. Utána pedig sorra jöttek a gyerekek….

Jönnek a babák…

Egyik picur sem volt tervezve. Mikor Almával megtudtam, hogy babát várok, nagyon örültem. Korán reggel csináltam egy tesztet, Viktor meg aludt, és mikor pozitív lett, rögtön a húgom hívtam fel, utána pedig a jó hírrel ébresztettem Viktort. Ő már évek óta kért, hogy legyen gyerekünk, és ugyan akkor sem tűnt jónak az időzítés, úgy gondoltam, itt az ideje. Azóta persze latom, hogy nincs jó időzítés mikor babáról van szó…:)

Terhességgondozás

Meg aznap felhívtam az orvosom, aki elküldött vérvételre. Mikor a vérvétel is pozitívan jött vissza, beutalót kaptam egy nőgyógyászhoz, aki 10 hetesen látott először. Bármi panaszom volt addig, a háziorvosomhoz kellett mennem. Az első találkozáskor a nőgyógyásznál 10 hetesen mindent elmagyaráznak, telefonszámokat adnak, kit mikor kell hívni stb., kb 20 perces volt.

A terhesség 30.-ik hetéig 4 hetente vannak az időpontok, utána 2 hetente a 36.-ik hétig, aztán pedig hetente amíg meg nem születik a baba.

Kanadában (azaz Ontario-ban, mivel ez tartományonként változhat) ugyan lehet nőgyógyászt választani, de nem garantálják, hogy a szülésnél is az az orvos lesz jelen. (hacsak nem tervezett császár metszésről van szó) Több orvos tartozik egy csoporthoz, aki épp ügyel, az fogja levezetni a szülést.

Ezen az első találkozáson küldenek el ultrahangra, és IPS tesztre amivel a down kort vizsgáljak. Ezt 12 hetesen csinálják. A következő ultrahang és a második része ennek a tesztnek 18-20 hetesen van. Ezek mellett, ha az orvos úgy gondolja meg más teszteket is végeznek, mindet az állam fizeti. A 3 dimenziós ultrahangért fizetni kell, átlagban 25 hét körül végzik, és kb. $175 dollár. Ebben az ár tartalmazza a 30 perces ultrahangot, képeket, cd-t és újra megnézik hogy fiú-e vagy lány, és élőben közvetítik az interneten azoknak a családtagoknak akik nem tudnak ott lenni. 28- hetesen be kell menni a kórházba, kitölteni a papírokat, hogy mikor eljön a szülés ideje, mar minden ott legyen náluk készen, és ne akkor kelljen kitöltögetni semmit. Az első babával 32 hét korul csinálnak még egy ultrahangot.

Az első szülés a kórházban

Reggel 5-kor elfolyt a magzat vizem, és szinte rögtön megindultak a fájások. 2-3 percenként, úgyhogy mi rögtön bementünk a kórházba. Mikor felértünk a szülészetre, rögtön megvizsgáltak, majd bevezettek a szülőszobába, ahonnan majd csak pár órával a szülés után vittek át máshova. Ezek mind privát szobák, van bent tv, fürdőszoba tusolóval és kád azoknak aki vízben akarnak vajúdni. 4 cm-nel adjak be az epidurált annak aki kéri. En kertem, mivel eléggé megijesztettek a fájások, és mivel a tv-ben sokszor láttam, hogy a nők 12-18 órát vajúdtak. Végig az járt az eszemben, hogy te jó ég, ha meg egy napot így kell kibírnom, én megőrülök! Az elejétől a végéig (hacsak nincs közben váltás) ugyanaz a nővér van benn. Jöhetnek látogatók. Húgom és anyukám rögtön jöttek miután telefonaltunk, hogy a kórházban vagyunk. A szülésnél pedig csak Viktort akartam, hogy ott legyen, de ott is ketten lehetnek jelen különben.

Az orvos be-be néz egy párszor, de majd csak a legvégén jön be. Az én orvosom pont másnap volt ügyeletes, úgyhogy egy olyan orvossal szültem akit életemben akkor láttam először. Egy nagyon fiatal belevaló nő volt. Nincs beöntés, gátmetszés sem, csak akkor ha nagyon muszáj. Mindenki nagyon aranyos és kedves. Nagyon szép emlékeim vannak, és igazan nem tudok panaszkodni semmiről sem, kivéve a törött farok csontomat, ami szülés közben tört el, de ez nem az orvos vagy nővérek hibája volt.

Mikor Alma megszületett, rögtön a hasamra tették és ott törölgették le. Az orvos sietett nagyon, így ő vágta el a köldökzsinórt. Attól a pillanattól, ahogy Alma megszületett, nem vitték ki a szobából. Megmerték, csináltak kis talp lenyomatot. Ezek után felöltöztették és oda adták szopizni. (ez az egész talán 10 perc volt miután megszületett) Nagyon segítőkészek voltak, mutatták hogyan kell a picit mellre tenni. Ugyanebbe a szobába jöhetett mindenki látogatni is. Egész délután ott voltak a szüleink és testvéreink is velünk. Ezekben a szobákban nem érvényes a látogatási idő, akármikor jöhetnek látogatók miután a pici megszületik. Este miután mindenki elment, jött egy nővér, és ott a szobában előttem megfürdette Almát, új ruhát adott rá, nekem pedig segített letusolni, átöltözni, majd Viktorral együtt átvittek egy másik szobába.

Picture 009

Két ágyas vagy privát szobák vannak. A privát szobáért fizetni kell, és ott az apa is ott tud aludni. A babák ott vannak a szobában, nem viszik el őket. Komplikáció mentes szülés eseten 2 órával, epidurális érzéstelenítés eseten pedig 6 órával szülés után lehet haza menni. Normál szülés után 48 óra a maximum amit kórházban lehet maradni. Én ott maradtam éjszakára, első babám volt, és megnyugtatott, hogy ott vannak a nővérek, ha szükségem van rájuk. Mindamellett a törött farok csontom miatt is nehezen tudtam mozogni. Három óránként bejött a nővér, és biztatott, hogy szoptassak. A sok segítség ellenére elég nehezen ment a szoptatás, így reggel hívtak egy szoptatási tanácsadót. Másnap Almát újra megnézte egy gyerek orvos, és elvitték hallás vizsgálatra. Amíg Alma a hallás vizsgálaton volt, jött egy nővér kitölteni az anyakönyvezésre a papírokat, nekem csak annyi volt a munkám, hogy megadtam a nevet és vezetéknevet. Délután már jöttünk is haza.

Már a babával

Két nappal később vissza kellett menni Almával egy ellenőrzésre, ott megint megmértek mennyit vesztet a súlyából, és újra tudtam beszélni egy szoptatási tanácsadóval. Végül időpontot kellett kérnem egy héttel későbbre vagy a házi orvosunkkal vagy egy gyerek orvossal.

Mivel a szopizással meg mindig gondjaim voltak, megadtak egy pár szoptatási tanácsadó telefonszámát, akik meg aznapra adtak időpontot. Ezt mind az állam fedi úgy szintén, úgyhogy nekem plusz kiadásaim nem voltak.

Egy év szülési szabadság van. Az, akinek volt munkahelye az a fizetésének 55%-át kapja egy évig. Ez után újabb 600 órát kell dolgozni, hogy ismét lehessen kérelmezni ezt egy újabb baba eseten. Ezt az egy évet lehet osztani az apa és az anya között, mindegy milyen arányban. Ha az apa használja, akkor az ő fizetésének az 55%-át adják.

Ezek felett 6 éves korig minden gyerek után havi $100 (universal child care benefit – családi pótlék) adnak + évi jövedelemtől függő child tax benefit-et (családi adókedvezmény)18 éves korig.

Terhességgondozás újra, most szülésznővel

Én Alma után már nem mentem vissza dolgozni, mivel Alma 8 hónapos volt mikor megtudtam, hogy megint babát várunk. Másodszor orvos helyett szülésznőt választottam (midwife), mivel sokaktól hallottam milyen jó tapasztalataik voltak. Én ugyan meg voltam elégedve az orvossal is, de mivel nem a saját orvosommal szültem, így az, hogy a szülésznő biztosan jelen lesz a szülésnél, és hogy miután megszületik a pici, nem kell mennem sehova, hanem a szülésznő házhoz is jön, nagyon vonzó volt. Pláne, hogy nővérkéje is van, így tőle sem kellet sokat távol lennem. A szülésznőnél ugyanúgy, mint az orvosnál 10 hét körül látnak először. Itt a találkozók jóval hosszabbak, minden alkalommal 40 percet szántak rám. Ez nekem nagyon tetszett, mert jobban megismertem a szülésznőm a 9 hónap alatt, és ő is megismert engem, tudta pontosan mit szeretek mit nem. Ultrahang, vérvétel és egyéb tesztekre ugyanúgy utalnak be mint az orvosok, s úgy szintén mindent az állam fed. A szülésznőnél több választási lehetőség van, lehet kórházban szülni, (mint orvossal), vagy otthon. Két szülésznő van jelen minden szülésnél. Ha kórházban vezetik le a szülést, ugyanaz áll rendelkezésemre, mint először, ugyanazok a szobák, epidurális érzéstelenítés. Ha otthon, akkor epiduralis érzéstelenítés persze nincs, de minden más van. Lehet választani, hogy mikor a fájások megindulnak, akkor a kórházban találkozzunk, vagy inkább házhoz jöjjenek, és együtt menjünk a kórházba mikor el jön az ideje.

Otthon szülés

Én úgy döntöttem, hogy mikor megindulnak a fájások, akkor először jöjjön ki hozzám a szülésznő, és majd innen megyünk együtt, amikor kell. Este megfürdettük Almát, letettem aludni, mikor kijöttem a szobájából megindultak a fájások. Felhívtuk a szülésznőt, aki rögtön jött is. Mikor ide ért, felhívta a másik szülésznőt, hogy jöjjön ő is. Nagyon gyorsan ment minden, rögtön 2 percenként voltak fájásaim, úgyhogy mire már észbe kaptam, hogy mennék a kórházba, szülésznő azt mondta, hogy már nem megyünk sehova, mert útközben megszületne a baba. Az autóból behozott mindent…és szó szerint minden volt nála, csak inkubátor nem. Pár perccel később, a hálószobánkban, megszületett Adam. A hasamra tették, nem siettek elvágni a köldökzsinórt. Letörölgettek, és amikor én oda adtam nekik, csak akkor mérték meg. Miután megmérték, visszaadták szopizni, közben az egyik szülésznő elkészítette nekem a fürdőt, tele engedte a kádat meleg vízzel. Adam első fürdője velem volt:) Amíg én Adammal fürödtem, a szülésznők mindent összepakoltak, friss ágyneműt tettek az ágyunkra, összeszedték és a mosógépbe tették a szennyest. Amikor Ádámot lemostam, a szülésznők kivitték, felöltöztettek, dédelgették, míg én is letusoltam. Készítettek nekem enni/inni, amit kértem, Viktorral beszélgettek. Mikor én is kijöttem a fürdőszobából, mindenki az asztalnál ült és nevettek, Adamot nézték és babusgatták. Kitöltötték a papírokat, betelefonáltak a hatóságoknak hogy megszületett Adam, anya/apa adatai, cím stb. másfél órával a szülés után, már mind ágyban voltunk, és nyoma sem volt annak, hogy a szülés itt történt a házban-illetve az egyetlen nyoma egy új bébi volt:) Alma átaludta az egészet, mikor reggel felébredt, bejött hozzánk a hálószobába, és nagy meglepődéssel mutogatott Adamra.
Másnap újra eljött a szülésznő megvizsgálni, lemérni Adamot, harmadnap úgy szinten. Utána ha jól emlékszem két nap múlva megint jöttek, vért vettek Adamtól. Két hetesen be kellett vinnem a szülésznőhöz hallásvizsgálatra, és én még ezeken túl kértem időpontot a gyerekorvosunktól.

DSC_1329 DSC_0954

A harmadikat, szintén otthon szültem, ugyanazzal a szülésznővel. Sokkal nyugisabb volt így, nem kellett izgulni, hogy esetleg fel kell ébreszteni a gyerekeket, vagy hívni valakit, hogy vigyázzon rájuk. Na meg így ki tudtam magam pihenni az egész után. A kórházban csak hallottam mások babáit sírni, nem tudtam igazán aludni. Na meg a harmadikkal olyan gyorsan ment az egész, hogy a fürdőszobától az ágyig jutottam el, és épp hogy bejött a szülésznő már kész is volt az egész.

Én nem mentem a picik után vissza dolgozni egész mostanáig. 4 éves kortól van óvoda. Előtte fizetni kell a bölcsit, (daycare), ami Ontario-ban nagyon drága. Épp emiatt sokan, akiknek két picijük van, nem mennek vissza dolgozni, míg a gyerekek nem lesznek óvodások.

Mind három szülésemmel nagyon szép emlékeim vannak, semmit sem változtatnék.

Tetszett ez a cikk és érdekesnek tartottad?
Akkor ezek is biztos megnyerik tetszésed:
-
 Kismama voltam Németországban

– Kismama voltam Angliában
-
 Kismama voltam Floridában