Specifikus nyelvi zavar: későn és furcsán kezd beszélni a gyerek?

Egy nehezen diagnosztizálható fejlődési rendellenesség: a specifikus nyelvi zavar. Erről ma még nagyon keveset hallunk, pedig az óvodás gyerekek közel 7%-a érintett lehet. A korai felismerés segíti a fejlesztést, a későbbi tanulási (írás-olvasási, nyelvtanulási) nehézségek megelőzését.

Ez a négy és fél perces filmecske, mely a nyelvelsajátítás zavarainak megismertetését célzó nemzetközi kampány keretén belül készült az MTA Nyelvtudományi Intézetben, segíthet a felismerésben.

festekmanoA specifikus nyelvi zavar (SLI, Specific Language Impairment) hordozóinak csoportja olyan gyermekekből áll, akiknél kizárják a kognitív zavarokat (mint például a szellemi visszamaradottságot), az észlelési zavarokat (mint például a halláskárosodást) és a társadalmi zavarokat is (mint például az autizmust). Egyetlen problémájuk van csak, ami a nyelv fejlődésében, a nyelvi rendszer kibontakozásában jelentkezik, és tulajdonképpen a grammatikai fejlődés elmaradását foglalja magában. Az SLI feltehetően genetikai okból, esetleg szülés körüli idegrendszeri sérülés miatt alakulhat ki. Vezető tünete, hogy a gyerek nyelvelsajátítása erősen megkésik, s esetleg soha nem is éri el a megfelelő szintet. Ami különösen érdekessé teszi ezt a problémát, az az, hogy a SLI-vel küzdő gyermekek ugyanakkor nem mutatják általában a kommunikációs képességek zavarát. Nyelvi rendszerük sérült, de általános kommunikációs képességük nem szükségszerűen. Ez olyan formában jelentkezik viselkedésükben, hogy a nyelvhasználat zavarát nem nyelvi eszközökkel, hanem fokozott gesztikulációval, jelek használatával, mimikával, fokozott figyelemmel igyekeznek kompenzálni.

A specifikus nyelvi zavart mutató gyerekek diagnosztikájával és fejlesztésével a logopédusok foglalkoznak. Ha gyanúd szerint gyermekednél a nyelvi fejlődés zavara állhat fenn, fordulj a lakóhelyed szerint illetékes Pedagógiai Szakszolgálathoz.

Az alábbi linken kaphatsz több információt arról, hogy milyen tünetek esetén érdemes logopédushoz fordulni.

 

 

MamaKÓd.hu1_logo_kicsi